TikTok ve Instagram'da İstenmeyen Zayıflama Reklamlarından Kurtulmak Mümkün mü?

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Sosyal medya akışınızda sürekli karşınıza çıkan zayıflama reklamlarından, GLP-1 (zayıflama iğnesi) içeriklerinden ve diyet dayatan videolardan bıktınız mı?

Birçoğumuz TikTok'taki 'İlgilenmiyorum' (Not Interested) butonuna, sanki her tıklama için para alıyormuşuz gibi hırsla basıyoruz. Ancak araştırmalar ve kişisel deneyimler, bu butonun algoritmayı eğitmekte çoğu zaman yetersiz kaldığını gösteriyor. Peki, sosyal medya devlerinin sunduğu bu araçlar gerçekten çalışıyor mu, yoksa sadece bir illüzyon mu?

Algoritma Neden Sizi Dinlemiyor?

Aslında sorun, 'İlgilenmiyorum' butonunun çalışma mantığında yatıyor. Birçok kullanıcı bu butonu 'bu tarz içerikleri bir daha asla görme' komutu sanıyor. Ancak platformlar için bu buton, sadece o anki videodan hoşlanmadığınızı belirten basit bir 'beğenmeme' sinyalinden ibaret. Northeastern Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kullanıcılar bu butonu kullansa bile, ilgili içeriklerin dakikalar içinde tekrar akışa düştüğünü ortaya koyuyor.

• Yanlış Anlaşılma: 'İlgilenmiyorum' butonu, hesap ayarlarınızı otomatik değiştirmez.
  • Algoritma Önceliği: Platformlar, kullanıcıyı korumaktan ziyade etkileşimi ve reklam gelirini artırmaya odaklıdır.
  • İçerik Denetimi Zayıflığı: Zayıflama videoları, 'body shaming' (beden aşağılama) içermediği sürece veya üstü kapalı mesajlar verdiğinde algoritmanın filtrelerine takılmıyor.

Akışınızı Temizlemek İçin Uygulayabileceğiniz Stratejiler

Sadece 'İlgilenmiyorum' demek yetmiyorsa, daha derin ayarlara inmeniz gerekiyor. İşte kendi akışınızı özelleştirmek için yapabileceğiniz adımlar:

1. Reklam Konularını Yönetin: Ayarlar > Reklam Tercihleri kısmına girerek 'Kilo Yönetimi' veya 'Sağlık ve Fitness' gibi konuları manuel olarak kısıtlayın.
2. İnferred (Çıkarımsanan) Verileri Silin: TikTok'un hakkınızda oluşturduğu ilgi alanı profilini inceleyin ve size uymayan tüm etiketleri kaldırın.
3. Instagram'da 'Snooze' Özelliğini Kullanın: Instagram, takip etmediğiniz profillerden gelen önerilen içerikleri 30 gün boyunca susturmanıza olanak tanır.
4. Takip Listenizi Güncelleyin: Diyet karşıtı veya beden olumlama odaklı içerik üreticilerini takip ederek algoritmanın sizi farklı bir yöne evirmesini sağlayın.

Sonuç: Dijital Diyet Şart

Uzmanlar, algoritmaların yavaş eğitildiğini ve sürekli 'yeniden kalibrasyon' gerektiğini belirtiyor. Eğer sosyal medya akışınız size huzursuzluk veriyorsa, en etkili çözüm hala ekran süresini kısıtlamak veya o uygulamayı bir süreliğine bırakmaktır. Büyük teknoloji şirketlerinin ve ilaç firmalarının (Big Pharma) sizi sürekli bir 'ideal vücut' arayışında tutmasına izin vermeyin.

Eğer yeme bozukluğu veya vücut algısıyla ilgili ciddi sorunlar yaşıyorsanız, profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin.

Geri