Nandan Nilekani'den Fundamentum'da Stratejik Değişiklik: 200 Milyon Dolarlık Yeni Fon Yolda

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan geveze
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 1:36

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Infosys kurucu ortağı ve Hindistan teknoloji dünyasının efsane ismi Nandan Nilekani, yaklaşık on yıl önce Sanjeev Aggarwal ile birlikte hayata geçirdiği Fundamentum Partnership'teki "Genel Ortak" (GP) görevinden ayrılma kararı aldı. Ancak bu ayrılık bir veda değil, yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendiriliyor.

• Yeni Hedef: Fundamentum, 200 milyon dolarlık üçüncü fonunu (Fund III) duyurdu.
  • Rol Değişimi: Nilekani, resmi GP görevinden ayrılsa da "Çapa Yatırımcı" (Anchor Investor) olarak kalmaya devam edecek.
  • Mentörlük Devam Ediyor: Nilekani, portföy şirketlerindeki girişimcilere stratejik rehberlik ve mentörlük yapmayı sürdürecek.

Fundamentum Fund III Hakkında Detaylar
Fundamentum, yeni fonuyla özellikle tüketici teknolojileri, fintech ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren 8 ila 10 girişimi desteklemeyi hedefliyor. Girişim başına yaklaşık 10,5 milyon dolar civarında başlangıç yatırımı yapılması planlanıyor.

Sanjeev Aggarwal, bu değişikliğin operasyonel bir zorunluluktan ziyade "unvan bazlı" bir düzenleme olduğunu vurguluyor. Nilekani, Hindistan'ın dijital altyapısını dönüştüren Aadhaar ve UPI gibi projelerdeki vizyoner liderliğiyle tanınıyor ve bu deneyimini yeni nesil girişimlere aktarmaya devam edecek.

Hindistan VC Ekosistemi Değişiyor
Aggarwal'a göre, 2000'li yılların ortasında tüm sermaye ABD'den gelirken, bugün Fundamentum gibi fonlar artık büyük oranda yerel sermaye ile büyüyebiliyor. Bu durum, Hindistan'ın kendi girişimcilik ekosisteminin ne kadar olgunlaştığının en büyük kanıtı.

Sizce Hindistan'ın yapay zeka ve fintech alanındaki bu hızlı yükselişi, küresel yatırımcıların ilgisini nasıl etkileyecek? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

Geri