Vaktin Yoksa Oku (30 Saniye):
"Yeni PvP sunucuları geliyor!" haberini ilk duyduğumda, itiraf edeyim, kahvemi monitöre püskürtüyordum. Günlerdir, belki aylardır bu anı bekliyorduk! Oyunda yaşanan onca soruna, bitmek bilmeyen PvP döngülerine rağmen umudumuzu koruduk. Geliştiricilerin "değerli önerilerinizi dikkate aldık" cümlesiyle başlayan o tatlı rüzgarı hissettim. İçimden bir ses "İşte bu, nihayet aradığımız oyun deneyimi geliyor!" diye haykırdı. Ama sonra... Sonra o küçük, masum cümlenin üzerine gözüm takıldı ve beynimde şimşekler çaktı. Bu, bildiğimiz bir "güncelleme" değildi. Bu, çok daha fazlasıydı.
Nihayet! O Can Sıkıcı Hatalar Geride Kalıyor Mu?
Hepimiz biliyoruz, yeni bir oyuna başlarken veya bir sunucuya dalarken "eğitim atlama" seçeneği, altın değerindedir. Saatler süren başlangıç görevlerini tekrar tekrar yapma derdi... Bir kabus! Geliştiriciler, son açıklamalarında bu eğitim atlama sorunu ve PvP yapılarındaki hasar mekanizması gibi kilit problemleri "acil olarak çözdüklerini" duyurdu. Oh be! Dedim, sonunda biraz olsun nefes alabileceğiz. Bu düzeltmelerin, yeni sunuculara başlamadan önce gelmesi, oyuncuların temel PvP stratejileri kurarken daha az baş ağrısı yaşayacağı anlamına geliyor. Ama bu sadece buzdağının görünen kısmıydı...
Uzun Soluklu PvP Mi, Yoksa Yeni Bir Hayal Kırıklığı Mı?
Geliştirici ekibin en büyük vaadi, "uzun soluklu" sunucular getirmeleriydi. Yani emeklerimizin birkaç hafta sonra bir hiç uğruna gitmeyeceği, uzun vadeli bir rekabet ortamı. Her bölgeye (Asya, Kuzey Amerika, Avrupa) bir grup normal PvP ve bir grup "No-Raid PvP" sunucusu geliyor. No-Raid PvP sunucuları demek, canınızın derdine düşmek zorunda kalmadan, sadece rakip kabilelerle savaşabileceğiniz, üssünüzün güvende olduğu bir cennet demekti... Ta ki o son cümleyi okuyana kadar. İtiraf etmeliyim, ben de ilk etapta bu habere kanıp, tüm eski ekip arkadaşlarımı toplayıp yeni bir kabile kurma hayalleri kurmaya başlamıştım.
Sakın Acele Etmeyin: Sunucu Açılış Saatleri ve O Büyük 'AMA'
Sunucuların açılış saatleri bölgelere göre değişiyor, not edin:
Sıkça Sorulan Sorular (veya Ben Piranha'nın Aklındaki Deli Sorular!)
- Efsanevi uzun soluklu PvP sunucuları ve No-Raid PvP sunucuları sonunda yayınlandı!
- Eğitim atlama ve PvP yapı hasarı gibi can sıkıcı hatalar acil olarak giderildi.
- Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa bölgeleri için detaylı sunucu açılış saatleri belli oldu (11-12 Nisan UTC).
- ANCAK: Bu sunucular aslında birer "test gözlem sunucusu". Kaderiniz, onların elinde!
"Yeni PvP sunucuları geliyor!" haberini ilk duyduğumda, itiraf edeyim, kahvemi monitöre püskürtüyordum. Günlerdir, belki aylardır bu anı bekliyorduk! Oyunda yaşanan onca soruna, bitmek bilmeyen PvP döngülerine rağmen umudumuzu koruduk. Geliştiricilerin "değerli önerilerinizi dikkate aldık" cümlesiyle başlayan o tatlı rüzgarı hissettim. İçimden bir ses "İşte bu, nihayet aradığımız oyun deneyimi geliyor!" diye haykırdı. Ama sonra... Sonra o küçük, masum cümlenin üzerine gözüm takıldı ve beynimde şimşekler çaktı. Bu, bildiğimiz bir "güncelleme" değildi. Bu, çok daha fazlasıydı.
Nihayet! O Can Sıkıcı Hatalar Geride Kalıyor Mu?
Hepimiz biliyoruz, yeni bir oyuna başlarken veya bir sunucuya dalarken "eğitim atlama" seçeneği, altın değerindedir. Saatler süren başlangıç görevlerini tekrar tekrar yapma derdi... Bir kabus! Geliştiriciler, son açıklamalarında bu eğitim atlama sorunu ve PvP yapılarındaki hasar mekanizması gibi kilit problemleri "acil olarak çözdüklerini" duyurdu. Oh be! Dedim, sonunda biraz olsun nefes alabileceğiz. Bu düzeltmelerin, yeni sunuculara başlamadan önce gelmesi, oyuncuların temel PvP stratejileri kurarken daha az baş ağrısı yaşayacağı anlamına geliyor. Ama bu sadece buzdağının görünen kısmıydı...
Uzun Soluklu PvP Mi, Yoksa Yeni Bir Hayal Kırıklığı Mı?
Geliştirici ekibin en büyük vaadi, "uzun soluklu" sunucular getirmeleriydi. Yani emeklerimizin birkaç hafta sonra bir hiç uğruna gitmeyeceği, uzun vadeli bir rekabet ortamı. Her bölgeye (Asya, Kuzey Amerika, Avrupa) bir grup normal PvP ve bir grup "No-Raid PvP" sunucusu geliyor. No-Raid PvP sunucuları demek, canınızın derdine düşmek zorunda kalmadan, sadece rakip kabilelerle savaşabileceğiniz, üssünüzün güvende olduğu bir cennet demekti... Ta ki o son cümleyi okuyana kadar. İtiraf etmeliyim, ben de ilk etapta bu habere kanıp, tüm eski ekip arkadaşlarımı toplayıp yeni bir kabile kurma hayalleri kurmaya başlamıştım.
Sakın Acele Etmeyin: Sunucu Açılış Saatleri ve O Büyük 'AMA'
Sunucuların açılış saatleri bölgelere göre değişiyor, not edin:
- Kuzey Amerika: 12 Nisan, UTC 00:00 (Yani Türkiye saatiyle 12 Nisan sabah 03:00)
- Asya: 12 Nisan, UTC 12:00 (Yani Türkiye saatiyle 12 Nisan öğleden sonra 15:00)
- Avrupa: 11 Nisan, UTC 19:00 (Yani Türkiye saatiyle 11 Nisan akşam 22:00)
Sıkça Sorulan Sorular (veya Ben Piranha'nın Aklındaki Deli Sorular!)
- Bu 'test gözlem' olayı ne anlama geliyor? Emeklerimiz bir hiçe mi gidecek?
Açıkçası, bu terim tam bir muamma. Sunucuların kalıcılığına dair bir garanti vermekten çok uzak. Geliştiriciler "dinamik ayarlamalar" yapacaklarını söylüyor. Bu da demek oluyor ki, eğer veriler veya geri bildirimler istedikleri gibi olmazsa, sunucuların kuralları değişebilir, ilerlemeniz sıfırlanabilir veya en kötüsü, sunucular tamamen kapatılabilir! Yani evet, her an bir hiçe gidebilir.
- No-Raid sunucularında gerçekten güvende miyiz? Geçmişteki açıkları unutmadık!
"No-Raid" vaadi kulağa harika geliyor, değil mi? Ama geçmişte kaç defa bu tür vaatlerin boş çıktığını gördük. Bir yolunu bulan oyuncular, her zaman kuralları çiğnemenin bir yolunu bulmuştur. Geliştiriciler "PvP yapı hasarı" sorununu çözdüklerini söylese de, oyunun dinamiklerinde yeni açıklar bulunmayacağının garantisi yok. Gözünüzü dört açın, Chieftains!
- Geliştiriciler neden bu kadar "acil" bir açıklama yaptı? Gözden kaçan bir şeyler mi var?
Açıklamanın "acil" çözülen sorunlar kısmına dikkat ettiniz mi? Sanki son dakikada bir şeyleri toparlamaya çalışmışlar gibi. Bu durum, arka planda daha büyük problemlerin veya henüz açıklanmayan krizlerin habercisi olabilir mi? Genellikle bu tür "acil" durumlar, bir şeylerin ters gittiğini veya topluluğun sabrının taştığını gösterir.