- Otonom araçların size vaat ettiği özgürlük masalı aslında bir tuzak olabilir mi?
- Ford BlueCruise gibi sistemlerin 'eller serbest' sürüş gizemini çözdük.
- Sadece 15 saniyede aracınızın size nasıl ihanet edebileceğini öğrenin.
- Kendi kendine fren yapan arabaların arkasındaki karanlık senaryoları gün yüzüne çıkardık!
- Acil durumlarda araçlar ambulans çağırdığında sizi bekleyen sürpriz faturalar...
Az önce hayatımın en büyük risklerinden birini aldım. Bir otonom araç direksiyonundaydım ve sadece meraktan, o tuşu çevirip ellerimi direksiyondan çektim. O an hissettiğim garip özgürlük hissi, saniyeler içinde yerini tarifsiz bir gerilime bıraktı. Herkes kendi giden arabaların geleceğin ta kendisi olduğunu söylüyor, ama ya bu 'güvenli' imajın ardında gizlenen korkunç bir gerçek varsa? Ford BlueCruise gibi sistemler bize 'eller serbest' sürüş vadediyor, ancak bu vaadin bedeli ne?
Direksiyonu Bıraktım, Sonra O Korkunç Siren Çaldı!
Evet, aynen öyle oldu. Londra banliyölerinde yeşillikleri seyrederken, beş saniye boyunca hiçbir şeye dokunmadım. Ekrandaki yeşil ışıklar bana 'tamamdır, araba bende' der gibiydi. Ama sonra, o ince tını... 'Direksiyona geri dönün.' Başta önemsemedim, sanki küçük bir çocuk annesini dinlemez gibiydim. Sonuçta, otonom sürüş teknolojisi benim için sürüyordu, değil mi? Ama o ince tını kısa sürede rahatsız edici bir koro halini aldı, daha da ısrarcılaştı. Tam 15 saniye sonra, o 'güvenli' dediğim araba adeta bana meydan okurcasına frene bastı! Küçük bir sarsıntı, ama o anki adrenalinle kalbim yerinden fırlayacak gibi oldu. Acil durum freni değil belki ama o anki 'uyan, yoksa başına iş açarım' mesajı tüylerimi diken diken etti. Ben bu tecrübeyi yaşadım ve anladım ki, sandığımızdan çok daha farklı bir oyun oynanıyor.
Otonom Araçlar Bir "Güvenlik Balonu" Yalanı mı?
Herkes otonom araçların bizi trafik kazalarından koruyacağını, yorgunluk sorununu ortadan kaldıracağını söylüyor. Ama ben o 15 saniyede, bu 'güvenlik balonu'nun aslında ne kadar ince olduğunu gördüm. Araç, sürücüsünün dikkatini tamamen kaybettiğini düşündüğünde, sizi uyarmakla kalmıyor, resmen cezalandırıyor. Yavaş yavaş frene basıp hızı 10 km/s'ye kadar düşürüyor. Düşünsenize, otobanda giderken aniden aracınız kendiliğinden yavaşlamaya başlıyor! Peki ya arkanızdaki tır şoförü otonom bir sistemle değil de etten kemikten bir insanla kavga ediyorsa? İşte o zaman, teknolojinin vaat ettiği cennet bir anda cehenneme dönüşebilir. Ben bunu bizzat deneyimledim ve kafamdaki tüm soru işaretleri çığ gibi büyüdü. Bu, sadece bir sürücü desteği sistemi mi, yoksa bizi adeta dijital bir tasmayla kontrol altında tutan bir gözetim mekanizması mı?
Ford BlueCruise: Özgürlük Vaadi mi, Dijital Bir Gözaltı mı?
Ford'un İngiltere yollarında yasal hale getirdiği bu 'eller serbest' hands-free sürüş ilk bakışta devrim gibi duruyor. Koltuğuna yaslan, kahveni yudumla ve yolun keyfini çıkar. Ama işin derinine indikçe, keşfettim ki bu özgürlük illüzyonundan ibaret. Beş dakika boyunca tepki vermezseniz ne oluyor biliyor musunuz? Aracınız, acil servislere haber veriyor! Yani, 'ben yorgunum, biraz kestireyim' dediğinizde, arabanız size bir polis sireni ya da ambulans çağırabilir. Bu durum, özellikle şehirler arası uzun yolculuklarda kafa dinlemek isteyenler için bir kabusa dönüşebilir. Ya da daha beteri, küçük bir dalgınlık yüzünden bir anda kendinizi hukuki bir karmaşanın ortasında bulabilirsiniz. Bu sistem, bizi korumak için mi var, yoksa bize güvenmemeyi öğreten bir robot diktatör mü? Geleceğin trafik güvenliği bu mu olacak?
SSS: Bu Otonom Kâbus Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Otonom araçlar gerçekten 'tamamen otonom' mu?
Kesinlikle HAYIR! Şu anki sistemler, Level 2 veya Level 3 seviyesinde, yani hala sürücünün denetimi ve müdahalesi gerekiyor. Ford BlueCruise gibi sistemler bile belirli koşullar altında ve sürücünün dikkatini sürekli takip ederek çalışıyor. Direksiyonu bıraktığınızda, o sizi bırakmıyor.
Eller serbest sürüş esnasında telefonuma bakabilir miyim?
Bu intihar olur! Aracınız 'eller serbest' dese bile, gözlerinizin yolda olması ve her an müdahaleye hazır olmanız şart. Yukarıdaki tecrübeden de anladığınız gibi, sistem sizi sürekli takip ediyor ve dalgınlığınızın bedeli ağır olabilir. Cihazınızı koltuğa fırlatın ve yola odaklanın!
Otonom araçlar bir kaza anında kim sorumlu olur?
Şu anki yasalara göre, kontrol hala sürücüde olduğu için, çoğu durumda sorumluluk yine sizde! Yani, teknoloji harikası bir araca sahip olmanız, kaza yapma riskini ve sonrasındaki hukuki sorunları üzerinizden almıyor. Asıl geleceğin teknolojisi bu hukuksal karmaşayı nasıl çözecek, işte bu büyük bir soru işareti!