Biyoplastik dünyasının içinde bir girişimci olarak şunu açıkça söylemeliyim: Sektörümüzün sunduğu vaatlerin neredeyse tamamı, aslında ciddi birer "yeşil badana" (greenwashing) örneğinden ibaret.
Yıllardır biyoplastiklerin plastik kirliliğini çözeceğine dair söylemlerde bulundum. Ancak bugün, bir sektör temsilcisi olarak bu toz pembe tablonun altındaki acı gerçekleri sizlerle paylaşma sorumluluğu hissediyorum. Sektördeki şirketlerin sunduğu iddialar; altyapı, kimya ve ekonomi gerçeklerinden tamamen kopuk. İşte tüketicilerin ve girişimcilerin bilmesi gereken 5 büyük yanılgı:
Peki, bu sektörde kalmaya neden devam ediyorum?
Çünkü gerçek bir değişim hala mümkün. Girişimcilerin şu üç temel prensibi benimsemesi gerekiyor:
Unutmayın; altyapı, şeffaflık ve denetlenebilirlik olmadan yapılan her türlü "yeşil" pazarlama, sadece bir illüzyondur. Sektörümüzün artık gerçeklerle yüzleşme vakti geldi.
Yıllardır biyoplastiklerin plastik kirliliğini çözeceğine dair söylemlerde bulundum. Ancak bugün, bir sektör temsilcisi olarak bu toz pembe tablonun altındaki acı gerçekleri sizlerle paylaşma sorumluluğu hissediyorum. Sektördeki şirketlerin sunduğu iddialar; altyapı, kimya ve ekonomi gerçeklerinden tamamen kopuk. İşte tüketicilerin ve girişimcilerin bilmesi gereken 5 büyük yanılgı:
- "Ürünümüz Kompostlanabilir" Yalanı: Bir kahve bardağı üzerinde "kompostlanabilir" ibaresini gördüğünüzde, bunun doğada kendiliğinden çözündüğünü düşünüyorsunuz. Oysa piyasadaki PLA (polilaktik asit) bazlı plastikler, ancak 55-58 derecelik endüstriyel tesislerde çözünebilir. Ev tipi kompostlarda bu sıcaklığa ulaşmak imkansızdır. Çöpe attığınız o bardak, bir çöp sahasında 100 yıl boyunca bozulmadan kalacaktır.
- "Biyoplastik" Kelimesinin Karmaşası: "Biyo-tabanlı", "Biyobozunur" ve "Kompostlanabilir" kavramları birbirine karıştırılıyor. Şeker kamışından üretilen bir plastik (Bio-PE), kimyasal olarak fosil yakıtlı plastiklerle aynıdır ve yüzyıllarca doğada kalabilir. Sektör, bilimsel olarak yanıltıcı olan bu terimleri pazarlama gücü için kullanmaktan vazgeçmiyor.
- "Bitki Bazlıysa Güvenlidir" Yanılgısı: Bitkisel olması, ürünün toksik olmadığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, biyoplastiklerin %66'sının geleneksel plastiklerle aynı toksik kimyasalları içerdiğini gösteriyor. Sorun bitkinin kendisinde değil, plastikleşmeyi sağlayan katkı maddelerinde saklı.
- Büyüme Oranları vs. Gerçek Veriler: Şirketler "biyoplastik kullanımını %200 artırıyoruz" dediklerinde, aslında toplam plastik üretiminin %0.5'lik bir diliminden bahsediyorlar. Fosil plastik üretimi hızla artmaya devam ederken, biyoplastiklerdeki küçük artışlar sadece birer istatistiksel hata payıdır.
- Düzenleme Boşlukları: Gönüllü standartlar işe yaramıyor. Birçok ülke hala bağlayıcı yasalar yerine sektörel "yeşil" etiketlere güveniyor. Oysa AB gibi bölgeler, hammaddesi ne olursa olsun tek kullanımlık plastikleri tamamen yasaklama yoluna gidiyor.
Peki, bu sektörde kalmaya neden devam ediyorum?
Çünkü gerçek bir değişim hala mümkün. Girişimcilerin şu üç temel prensibi benimsemesi gerekiyor:
- Atıktan Üretim: Gıda ile rekabet eden mısır veya şeker kamışı yerine, tarımsal atıklardan (sap, saman, lif) biyopolimer üretmeliyiz.
- Altyapıya Yatırım: "Kompostlanabilir" ürün satıyorsanız, bu ürünün geri dönüştürüleceği tesisleri kurmak için de yatırım yapmalısınız. Altyapısı olmayan bir ürünü satmak, sorumluluktan kaçmaktır.
- Daha Az Plastik: En dürüst yaklaşım, "daha iyi plastik" değil, "daha az plastik" savunuculuğu yapmaktır. Biyoplastikler, sadece tek kullanımlığın kaçınılmaz olduğu alanlarda bir çözüm olarak görülmelidir.
Unutmayın; altyapı, şeffaflık ve denetlenebilirlik olmadan yapılan her türlü "yeşil" pazarlama, sadece bir illüzyondur. Sektörümüzün artık gerçeklerle yüzleşme vakti geldi.